-

L'Associació Baròmetre Casteller és una entitat independent que analitza els resultats castellers, fa difusió de les novetats durant la temporada i atorga els Trofeus Baròmetre Casteller

Premi Baròmtre 2017


El Mercadal, el Melilla, el conseller Puig i les colles de Sant Cugat, Madrid i Joves protagonitzen la Nit de Castells
 
El “No afluixeu” del casteller de la Vella César Torrijos adreçat al món institucional, aplaudit pel vot popular. Els premis han quedat repartits entre colles grans i mitjanes de diverses zones

La dotzena edició de la Nit de Castells ha tingut una àmplia varietat cromàtica en el seu catàleg de premis: les dues varietats de verd dels Castellers de Sant Cugat i dels Castellers de Vilafranca, les també dues varietats de blau dels Nois de la Torre i els Castellers de Berga, el marró avellana de Reus, el vermell de la Colla Joves i dels Castellers de Madrid, el rosat de la Colla Vella, el lila de la Jove de Tarragona… i el groc en solidaritat amb els presos polítics i els exiliats. La Nit –coorganitzada per la Revista Castells, l’Ajuntament de Valls, La Xarxa i TAC 12– ha reunit representants de 87 colles i 450 assistents al Centre Cultural de Valls, ciutat quilòmetre zero del món casteller, en un espectacle retransmès en directe per La Xarxa de Comunicació local a través de les televisions locals i el canal 159 de Movistar +.

En l’acte s’han lliurat els premis Baròmetre a les colles que l’any passat van pujar un pis més descarregat: Marrecs Salt, Castellers de Sant Cugat, Castellers de Berga, Tirallongues de Manresa, Jove de Barcelona i Esperxats de l’Estany.

Dues colles en projecció, tot i que de nivells diferents, han estat mereixedores de dos dels premis significatius: el Castellers de Sant Cugat han estat escollits per les colles de gamma extra com la Colla de la temporada per haver protagonitzat un espectacular salt que els va dur a descarregar el seu primer castell de 9. Per la seva part, els Nois de la Torre han rebut el premi Descarregat, en reconeixement a la projecció assolida l’any passat sense haver patit cap caiguda.

El premi de la plaça de la temporada se l’ha endut Reus, com a reconeixement a la meravellosa diada del Mercadal, on es va veure descarregat el 4de10 amb folre i manilles i la torre de 8 sense folre. L’alcalde, Carles Pellicer, i el president dels Xiquets, Lluís Pallejà, han recollit el guardó.
Un dels premis més esperats –el de la Trajectòria castellera– ha estat per Francesc Moreno Melilla, per la seva dilatada trajectòria –iniciada pujant d’enxaneta amb la Colla Vella, els Minyons de l’Arboç i els Castellers de Vilafranca– i culminada amb la seva etapa com a cap de colla dels verds, entre 1995 i 2003, als quals va saber dotar d’una mentalitat guanyadora que els va dur al cim dels castells.

Els moments castellers de la temporada passada han tingut el doble color vallenc. D’una banda, el castell premiat (decidit pels cronistes castellers) ha estat el 2de8 sense folre descarregat per la Colla Joves a l’actuació de la Diada Nacional a la plaça del Blat, mentre que la Imatge de la temporada (concedit per La Xarxa i acordada per votació popular) ha estat per la frase del “No afluixeu” que el casteller de la Colla Vella César Torrijos va adreçar a les autoritats que eren al balcó de l’Ajuntament a la diada de Santa Úrsula, després de descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles.

Els premis de tipus social han quedat repartits entre diverses colles. La Joves ha guanyat el de la iniciativa pel menjador social que va permetre repartir 30 beques entre famílies necessitades el passat Nadal; la Jove de Tarragona ha obtingut el de la campanya de comunicació, per l’enginyós espot –emmarcat en la campanya El nostre camí– que van elaborar per engrescar la colla el cap de setmana de Vilanova i Vilallonga, el passat juliol; mentre que el premi L’aleta, dirigit a una acció de la canalla, ha estat per al programa de televisió B de blau, elaborat pels més petits dels Castellers de Berga.
La Nit ha registrat un dels seus moments àlgids amb el lliurament dels guardons vinculats a la situació excepcional per la qual travessa Catalunya. En aquest sentit, una altra colla protagonista de la vetllada han estat els Castellers de Madrid, que han rebut el premi Especial Nit de Castells, “pel seu projecte engrescador de difusió dels castells i de la cultura catalana a Madrid”. Ja cap al final de la gala, s’ha viscut l’anunci del títol Ambaixador Castells al conseller de Cultura, Lluís Puig, exiliat a Brussel·les. El premi ha estat concedit pel suport al món casteller exercit per Puig, tant quan era conseller com director general de Cultura Popular de la Generalitat. Els assistents han pogut veure un vídeo on el guardonat ha agraït el lliurament i ha convidat als castellers a continuar fent pinya. El premi l’ha recollit el director dels Serveis Territorials de Cultura a la demarcació de Tarragona, Jordi Agràs.

Durant la Nit s’ha fet públic el veredicte de la primera edició dels premis literaris Els Xiquets de Valls, que han guanyat els alumnes Biel Campos i Abril Coll, tots dos del Pla de Santa Maria, així com els premis de fotografia, patrocinats per Repsol: en la categoria professional el guanyador ha estat Pere Toda, seguit per Jon TC, Laia Solanellas i Gemma Soldevila, mentre que a la de votació popular ha guanyat Aitor Úbeda, seguit per Xavi Vicente, Natàlia Masferrer i Andrea Ramos.

El conjunt dels premis de la Nit tenen vuit jurats diferents: la Revista Castells, el seu Consell Assessor, els presidents de les colles de gamma extra, els cronistes castellers, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, un equip pedagògic i dos sistemes de votació popular. La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, l’Ajuntament de Valls, La Xarxa de Comunicació Local i TAC 12. L’acte ha comptat amb la col·laboració d’Estrella Damm, Repsol, Endesa, Sorea i ElNacional.cat, a més del suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

PREMIS NIT DE CASTELLS 2018

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.
Colles que han pujat de 6 a 7: Esperxats de l’Estany
Colles que han pujat de 7 a 8: Tirallongues de Manresa, Castellers de Berga i Jove de Barcelona
Colles que han pujat de 8 a 9: Marrecs de Salt i Castellers de Sant Cugat

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. A Francesc Moreno Melilla, per la seva dilatada trajectòria –iniciada pujant d’enxaneta amb la Colla Vella, els Minyons de l’Arboç i els Castellers de Vilafranca– i culminada amb la seva etapa com a cap de colla dels verds, entre 1995 i 2003, als quals va saber dotar d’una mentalitat guanyadora que els va dur al cim dels castells.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. Al menjador social de la Colla Joves Xiquets de Valls, per permetre durant les darreres festes de Nadal oferir 30 beques menjador a infants amb risc d’exclusió social.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. A la plaça del Mercadal de Reus, escenari del 4de10 amb folre i manilles de la Colla Vella i de la torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca i que, gràcies a la diada bianual del Mercadal –organitzada per l’Ajuntament i els Xiquets locals–, ha aconseguit ser testimoni dels castells més grans en els darrers anys.

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. Als Castellers de Berga pel B de blau, el canal casteller protagonitzat per la canalla de la colla, per ser una eina participativa i amb una funció pedagògica que va més enllà de l’àmbit de la colla.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells. A Lluís Puig i Gordi, conseller de Cultura exiliat a Brussel·les, en senyal de reconeixement al Govern legítim de la Generalitat i com a mostra del posicionament que el món casteller ha adoptat el darrer any a favor de les institucions del país i de la sobirania nacional.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa. Als Castellers de Sant Cugat, pel creixement registrat en els darrers anys –prèviament planificat i tossudament treballat–, que culminar amb el 3de9 amb folre descarregat el 27 d’octubre passat, just una setmana després d’haver-lo coronat per primer cop.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers. Al 2de8 sense folre descarregat per la Colla Joves Xiquets de Valls a la Diada Nacional per la seva extrema dificultat i la culminació d’un treball intens realitzat portes endins.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC. Als Nois de la Torre, per haver aconseguit obrir –després d’una època convulsa– noves fites i haver multiplicat els registres sense patir cap caiguda.

Premi a una campanya de Comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers. A la campanya El nostre camí, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, en la seva globalitat i d’una manera participar en l’espot realitzat per a la crida a les actuacions de Vilanova i Vilallonga.

Premi Especial Nit de Castells 2018. Als Colla Castellera de Madrid, pel seu projecte engrescador de difusió de la cultura catalana i els castells a Madrid.

Premi Imatge de la temporada La Xarxa – TAC12. Atorgat per La Xarxa per a la Comunicació Local i TAC 12 per votació popular.

Premi literari Els Xiquets de Valls. Premia els treballs literaris concursats per alumnes de 5è i 6è dels centres d’educació primària públics de l’Alt Camp. Té dues categories: prosa. Atorgat per un jurat integrat per representants de les colles de Valls, mestres i periodistes. A Biel Campos (primer classificat) i Abril Coll (segon classificat).

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:
  1. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  2. Pere Toda
  3. Jon TC
  4. Laia Solanellas
  5. Gemma Soldevila
  6. Gemma Soldevila (repetida)
  7. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.
  8. Aitor Úbeda
  9. Xavi Vicente
  10. Natàlia Masferrer
  11. Andrea Ramos

El Baròmetre a la Fira Castells

El Baròmetre a la Fira Castells